Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT
naar overzicht van invoerprojecten van de Liederenbank

DOC Lied (2006 tot 2010/2016)

Het Documentatie- en Onderzoekscentrum van het Nederlandse Lied, kortweg DOC Lied, houdt het midden tussen een project en een onderdeel van het Meertens Instituut.  In 2006 stelde het Meertens Instituut drie DOCs in "om er voor te zorgen dat continuïteit in de documentatie op een aantal terreinen is gewaarborgd". Die terreinen waren het lied, het volksverhaal en de naamkunde. Voor elk terrein werd een budget voor vijf jaar toegekend. Daarmee was het DOC Lied in het leven geroepen als een expertisecentrum waarin wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige documentatie worden gecombineerd. Het onderzoek omvat de Nederlandse liedcultuur in heden en verleden, met accenten op het mechanisme van de mondelinge overlevering en de contrafactuur. De documentatie vindt plaats via de Nederlandse Liederenbank. Via de leerstoel Nederlandse Liedcultuur aan de Universiteit Utrecht wordt ook onderwijs gegeven.

Hoofd van het DOC is prof. dr Louis Peter Grijp, vaste medewerkers zijn drs Martine de Bruin en drs Ellen van der Grijn. Deze kern wordt aangevuld met tijdelijke medewerkers aan extern gefinancierde projecten en gedurende de startperiode van het DOC (2006-2010) ook met tijdelijke medewerkers aan interne projecten.

Het idee van het DOC Lied is dat er een ervaren, vaste staf is die tijdelijke projectmedewerkers kan begeleiden, onderhoud aan de systemen van de Liederenbank pleegt en waar nodig harmoniserend kan optreden als er beschrijvingsverschillen zijn tussen deelprojecten uit het verleden. De startsubsidie werd grotendeels besteed aan de afronding van de digitalisering van de collectie Onder de groene linde, waarvan Ineke van Beersum de zangersbiografieën bewerkte. Ook redigeerde ze de meervoudig bekroonde cd-box met 163 balladen uit Onder de groene linde.

Daarnaast werd een impuls gegeven aan het project Bellenspeelklokken van Marieke Lefeber en een bijdrage geleverd aan de afronding van WITCHCRAFT Plus door Peter van Kranenburg.

Het voltallige DOC Lied van september 2008 poseert op de trap tegenover het Meertens Instituut in Overamstel. Achter de railing, v.o.n.b. Mariet Kaptein, Ies Muller, Marieke Lefeber, stagiaire Annemiek de Jonge, Ineke van Beersum, Ellen van der Grijn en Louis Grijp; voor de railing Annemieke Arendsen, stagiair Floris de Vries, Martine de Bruin, Chiel Arends en Marco Keurentjes.