Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT
naar overzicht van invoerprojecten van de Liederenbank

Melodicon van de Gouden Eeuw (1993-1997)

Voortzetting van de Voetenbank met liederen uit geselecteerde Nederlandse liedboeken uit de zeventiende eeuw, met de nadruk op liedboeken met muziek en liedboeken die verscheidene malen herdrukt waren. De liederen werden ingevoerd in de Nederlandse Liederenbank, waar ze nu nog in zijn opgenomen. Van de oorspronkelijk beoogde papieren uitgave werd uiteindelijk afgezien, omdat toegang via internet in zicht kwam, wat een veel praktischer vorm van uitgeven was. De Liederenbank kwam uiteindelijk in 2007 online.

Van elk lied werd voor het Melodicon de strofevorm beschreven en de melodie geïdentificeerd (met behulp van de zogenoemde melodienorm). De invoer gebeurde vooral door stagiaires en uurdeclaranten van het Meertens Instituut onder leiding van documentaliste Anne Houk de Jong, in de periode 1993-1997.

Stagiaires en uurdeclaranten: Irma ten Brinke, Theanne Boer,  Steinunn Thorvardsdottir, Els Stronks, Astrid Brieër, Ellen van der Grijn, Martine de Bruin, Véronique Roelvink, Floortje Tuinstra, Marcel Ficheroux, Rineke Crama, Jeske van Dongen, Robijn Niemöller, Suzanne Broersen, Frédérique de Muij.

Het Melodicon-team in 1997 in de liedkamer van het Meertens Instituut aan de Keizersgracht: v.l.n.r. Martine de Bruin, Frédérique de Muij, Robijn Niemöller en Anne-Houk de Jong.