Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT Liedbladen en Straatliederen     

overzichtspagina gehele project

Douwe Wouters

Douwe Wouters (1876-1955) werd op 4 augustus 1876 te Bolsward geboren. Hij was achtereenvolgens onderwijzer en schoolhoofd en heeft veel betekend voor de verbetering van het leesonderwijs op de lagere scholen.

Na zijn invaliditeitspensioen wegens doofheid vestigde hij zich in 1922 in Zeist, waar hij zich intensief bezig heeft gehouden met het volks- en straatlied. Samen met Dr. J. Moormann stelde hij twee bloemlezingen met straatliederen samen, getiteld Het Straatlied (1933, 1934). Ook publiceerde hij onder de titel Liederen uit de oude doos in acht delen 'minne-, moord-, geestelijke, humoristische, satirische, sentimentele, zee- en visserliederen en romancen en balladen'. Hiernaast schreef hij een overweldigende hoeveelheid artikelen over het lied.

Wegens zijn NSB-activiteiten kreeg Wouters na de Tweede Wereldoorlog een publicatieverbod. Zijn collectie, die hij al in 1944 aan P.J. Meertens (secretaris van de Volkskundecommissie) en de KB had aangeboden, werd na de oorlog door deze laatste instelling aangekocht. Een gedeelte kwam evenwel op het latere Meertens Instituut terecht. Wouters stierf op 8 april 1955.

 

 
alt

Douwe Wouters

laatst gewijzigd: 19-06-2014