Home     Content     Browsing     Search Tips     FAQs     Progress     Disclaimer     Meertens Institute         dutch

Dutch Song Database

        - stanza search
        - melody search by keyboard        
  
sort by


source:

HsDHNMI 4G92

title:                             [Hollandsche Dansen]
year: [1853?]
druk/uitgave:
music: with musical notation (eenstemmig)
number of songs: 41
44 entered in the Dutch Song Database, of which 44 with musical notation
there are more entries in the Dutch Songs Database than there are songs in this source. There are multiple possible causes for this: doubtfull songs were entered after all, a text in different languages was entered per language, songs sung within a song were entered seperately, the song count concerned only Dutch songs, etc.
type: manuscript. instrumentale bron. speelmuziek. Dit handschrift bevat onder andere dans- en operamelodieën. De meeste melodieën zijn tot op heden niet herkend als afkomstig uit andere bronnen. De melodieën zijn eenstemmig, op een enkele dubbelgreep na. Het is onbekend voor welk muziekinstrument deze bron is bedoeld omdat er geen specifieke instrumentaanduidingen zijn, behalve bij lied 28 (Ai Coco) dat uit 2 versies bestaat, de 2e met opschrift "TZelfde voor de Viool". De omvang van de melodieën is d'-d'''. Bij een dubbelgreep komt de noot g (klein oktaaf) voor. De melodieën zijn geschikt voor viool, maar ook voor andere melodie-instrumenten zoals (dwars-)fluit en hobo. Het handschrift is waarschijnlijk door één hand geschreven.
literature: Repertorium Vlam, V6
copy used: Den Haag NMI: 4 G 92
available: scan (speelmuziek.nederlandsmuziekinstituut.nl)
comment: Op de laatste pagina staat genoteerd Zaterdag 2 Julij 1853 (?).
Bezittersnotitie voorin: Hollandsche Dansen behoorende aan W. de Bruijne.
Lied 30 (Air-Uit de drie Fanchons) geeft een indicatie voor een datering. Het stuk, vertaald uit het Frans, is in Nederland voor het eerst opgevoerd in 1805.

 
songs in this source (44)