Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HsDHNMI 4N42

titel:                             [Viool handschrift]
jaar: [1800 na]
druk/uitgave:
muziek: met muzieknotatie (eenstemmig)
aantal liederen: 99
108 beschreven in de Liederenbank, waarvan 108 met muzieknotatie
dat de Nederlandse Liederenbank meer beschrijvingen telt dan het opgegeven aantal liederen in de bron kan verschillende oorzaken hebben: twijfelgevallen werden opgenomen, liederen in meerdere talen of liederen vermeld binnen andere liederen werden apart beschreven, het opgegeven aantal liederen betrof alleen de Nederlandstalige, etc.
type: handschrift. instrumentale bron. speelmuziek. Alle 99 melodieën in dit handschrift hebben een tempoaanduiding, die als wijsaanduiding in de Nederlandse liederenbank is opgenomen bij gebrek aan titel en/of wijs. Twee of drie melodieën hebben wel een titel, maar het is onduidelijk wie deze boven de melodie heeft geschreven. De lengte van de melodieën varieert van twee regels tot soms wel tien pagina's. De korte melodieën staan ongeveer halverwege de bron. Vanaf de tweede melodie in de bron zijn er 24 divertimenti gescheven. De eerste twaalf divertimenti hebben twee delen, de laatste twaalf drie delen. De Divertimenti 13 - 24 komen in de juiste volgorde overeen met de divertimenti van Friedrich Schwindl "12 Divertimenti für Anfänger" voor 2 violen, opus 4 (ca. 1775). Aan het einde van het handschrift staan drie lange duetten, met ieder twee of drie delen. Deze komen uit de "Sei duetti per due violini" opus 19 van Pleyel (1789). Alleen de eerste stem (violino primo) is weergegeven. De bron is voor viool geschreven, maar kan ook (met eventueel kleine aanpassingen) door andere melodieinstrumenten worden gespeeld. De laatste "oefenpagina's" zijn niet opgenomen in de liederenbank.
beschikbaar: scan (speelmuziek.nederlandsmuziekinstituut.nl)
exemplaren (1):
Den Haag NMI: 4 N 42
commentaar: Dit handschrift is afkomstig uit de collectie van C.C. Vlam, maar niet opgenomen in zijn Repertorium. De melodieën in dit handschrift zijn langer dan in de andere bronnen van de collectie C.C. Vlam. De melodieën komen o.m. uit het oeuvre van Pleyel en Schwindl. Het handschrift is netjes en duidelijk in een hand geschreven, met uitzondering van de laatste paar (ongeveer tien) pagina's, die gebruikt lijken te zijn als oefenblaadjes van een beginnende speler.

 
beschreven liederen uit deze bron (108)