Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HsGrGA 581-40

titel:                             Tiarda van Starkenborgh inv. no. 40
jaar: [1772 na]
druk/uitgave:
muziek: met muzieknotatie (eenstemmig)
aantal liederen: 89
90 beschreven in de Liederenbank, waarvan 90 met muzieknotatie
dat de Nederlandse Liederenbank meer beschrijvingen telt dan het opgegeven aantal liederen in de bron kan verschillende oorzaken hebben: twijfelgevallen werden opgenomen, liederen in meerdere talen of liederen vermeld binnen andere liederen werden apart beschreven, het opgegeven aantal liederen betrof alleen de Nederlandstalige, etc.
type: handschrift. instrumentale bron. speelmuziek. Het grootste deel van de inhoud bestaat uit dansmelodieƫn en volkswijzen. Verder zijn er enkele geestelijke liederen genoteerd.
gebruikt ex.: Groninger Archieven: 581-40
exemplaren (1):
Groninger Archieven: 581-40
commentaar: Op het schutblad staat geschreven: 'Edzert Jacob Tiaerda van Starkenborgh mijn Musik Boeck Anno Domini 1720'. Volgens catalogus Groninger Archiven (http://www.groningerarchieven.nl): "Blijkens ingelegde aantekening is dit boek een geschenk van jhr. G. Alberda van Menkema aan jhr. mr. E. Tjarda van Starkenborgh. Zeer waarschijnlijk is het dus het eigendom geweest van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh, heer van Middelsteweer, wiens kleindochter Elisabeth Anna de Hertoghe van Feringa, dochter van Daniƫl Onno de Hertoghe van Feringa en Anna Habina Tjarda van Starkenborgh, huwde met Gerhard Alberda van Menkema."
Het handschrift verandert na f30v (ook in genre) en nog eens na f36v. Misschien dateert dat tweede gedeelte van later dan het eerste. Vanaf f65v weer in andere hand, maar ook ondersteboven (en ten opzichte van deel 1 van achter naar voren). De paginering is waarschijnlijk later aangebracht.

 
beschreven liederen uit deze bron (90)