Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

COLL: Hond van schout De Bont

auteur:
Camerata Trajectina (artiest)
titel:                             De hond van schout de Bont
jaar: 2006
druk/uitgave:
[s.l.]: Erik Beijer (productie)
aantal liederen: 3
3 beschreven in de Liederenbank
type: audio. digitale collectie opnames.
literatuur: Von Bogendorf Rupprath 2006
commentaar: Drie opnames gemaakt t.b.v. de tentoonstelling De hond van Schout de Bont. Schandaal en satire in 17de-eeuws Leiden; in Museum De Lakenhal, Leiden, 3 feb. tot 30 april 2006.
Toelichting: In 1634 gaf schout Willem de Bont, een fanatieke contra-remonstrant, zijn gezelschapshondje Tyter een pompeuze begrafenis. Dit veroorzaakte een groot schandaal en vormde een dankbaar onderwerp van satire in spotliederen, schimpdichten, prenten en schilderijen. Aan de hand van deze opmerkelijke gebeurtenis en de heftige reacties die daarop volgden, schetste de tentoonstelling met schilderijen, prenten en historische documenten een beeld van de roerige tijd waarin Rembrandt leefde.
Dit alles is uitvoerig beschreven door kunsthistorica Cynthia von Bogendorff Rupprath in haar proefschrift Schout Willem de Bont and His Dog Tyter. Scandal, Satire, Sarcastic Songs and Paintings (diss. Leiden 6 april 2006). Zie verder bijvoorbeeld: http://www.mareonline.nl/0506/27/09.html.

De teksten van de liederen komen van liedbladen, waarvan tenminste één in de UB Leiden. Ze zijn niet opgenomen in de Liederenbank.

 
beschreven liederen uit deze bron (3)