Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

zanger:

Heuten-Bannink, Hermina

woonplaats:             Lochem
beroep: huisvrouw/huisnaaister/baker
geboorteplaats: Laren
geboortejaar: 1896
jaar van overlijden: 1975
getrouwd met: Heuten, Derk-Jan
vader: Bannink, Willem
moeder: Bargeman, Gerritjen
commentaar: Hermina Heuten-Bannink werd geboren op 29 oktober 1896 en overleed op 22 mei 1975. Zij werd net als haar ouders in Laren (Achterhoek) geboren. Haar vader was boer en haar moeder huisvrouw. Haar echtgenoot, geboren op 9 oktober 1890, kwam uit Markelo en werkte aanvankelijk op een houtzagerij, later als petroleumventer en na de oorlog bij de plantsoenendienst van de gemeente Laren. Zij en haar man waren tevens 'dorpsfiguren', die belangenloos zorgden voor het bakeren (afleggen) van overledenen. Dit beschouwde zij als een burenplicht. De naam 'Heuten' was in Laren dan ook erg bekend. In 1959 verhuisde ze naar Lochem.
Volgens haar dochter zong ze altijd, "onder het werk, bij feesten en partijen, op bruiloften", en gaf ze zelfs voordrachten. De liederen had ze ooit van haar ouders en tijdens haar werk bij de boeren geleerd. Later werden er nog schoolliederen en christelijke liederen aan dit repertoire toegevoegd. In haar eigen gezin zong Hermina altijd tijdens haar werk als huisnaaister. Overdag maakte ze namenlijk boerenkielen, die door haar buurman in zijn kruidenierszaak werden verkocht. Wanneer het wiel van de trapmachine stil stond, echter, stopte Hermina ook met zingen. Haar 5 kinderen zeiden ooit: "Die naaimachine gaat er nog naar staan zoals jij zingt".
Met de liederen 'En in Engeland woond' een koopman rijk en machtig' (lied 17) en 'Hoort vrienden hoort, daar is alweer een nieuw lied' (lied 25) staat zij in het boek Onder de groene linde deel 4, waarin tevens een biografie van haar is opgenomen (p. 24-25). Met het lied 'Hoort vrienden hoort, daar is alweer een nieuw lied' (Het koopmanszoontje) staat zij tevens op de cd-box 'Onder de groene linde' (2008, cd 5).

De trouwfoto werd gemaakt op 20 juni 1919 en de andere foto op 5 juli 1974.
dossier: verdere informatie in dossier
repertoire
fotozangerHeuten-Bannink, Hermina
fotozangerHeuten-Bannink, Hermina
fotozangerHeuten-Bannink, Hermina