Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT
naar overzicht van invoerprojecten van de Liederenbank

Onder de groene linde (OGL)

Het Meertens Instituut bezit een grote collectie veldwerkopnamen die als "Onder de groene linde" (OGL) wordt aangeduid, naar het bekende radio-programma van Ate Doornbosch. Tijdens dit programma, dat een- tot tweewekelijks werd uitgezonden, eerst door de VARA, later door de NOS, draaide hij zijn veldwerkopnamen van liederen die vooral oudere plattelandsbewoners zich uit hun jeugd herinnerden. Velen van de honderdduizenden luisteraars reageerden en bij hen maakte Doornbosch dan weer nieuwe opnamen, enzovoorts. Al met al maakte hij in de jaren dat zijn programma bestond (1957-1993), zo'n 5.000 magneetbandopnamen in heel Nederland. Tot de collectie "Onder de groene linde" worden ook de opnames gerekend van Doornbosch' voorgangster, Will Scheepers. Zij maakte ruim 2.000 opnames in de periode 1950-1964. Ongeveer de helft van alle opnames zijn door Doornbosch en zijn medewerkers als teksten en in notenschrift getranscribeerd. Het meeste materiaal van de collectie Onder de groene linde is digitaal beschikbaar via de Liederenbank, dankzij vele digitaliseringsinspanningen.

De nadruk ligt in Doornbosch' opnames op balladen, verhalende liederen uit de mondelinge overlevering. Een aantal is uitgeven in de boekenreeks Onder de groene linde door Marie van Dijk e.a. in vier delen. In 2008 verscheen een tweevoudig bekroonde box met 9 cd's en een dvd. Zie verder L.P. Grijp en H. Roodenburg, Blues en balladen. Alan Lomax en Ate Doornbosch, twee muzikale veldwerkers (2005).

Meer over Onder de groene linde

Enkele aanpalende, kleinere bestanden zijn de collectie Dames Dings uit Liessel in de Peel en de collectie Jongbloed uit Amsterdam.




Ate Doornbosch interviewt Bontje Dalman-Douma (1894-1979) in Buitenpost, begin jaren '60.



Will Scheepers maakt opnamen van het rommelpotzingen in Zeeland, jaren '50.