Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT
naar overzicht van onderzoeksprojecten rondom de Liederenbank

Onderzoek t.b.v. Camerata Trajectina

De Nederlandse Liederenbank is nauw verbonden met het ensemble voor oude muziek Camerata Trajectina (1974), dat gespecialiseerd is in oude Nederlandse liederen. Zonder Camerata zou er geen Liederenbank zijn of zou die er in elk geval anders hebben uitgezien. Zonder Liederenbank had Camerata niet zoveel liederen kunnen vinden voor hun programma's over de meest uiteenlopende onderwerpen uit de vaderlandse politieke en cultuurgeschiedenis. De verbindende schakel is Louis Peter Grijp, die in de jaren 1980 veelvuldig de kaartenbakken raadpleegde van het Nederlands Volksliedarchief om melodieën te vinden bij de liedteksten die hij met Camerata Trajectina wilde uitvoeren. Als hij een melodie niet kon vinden, raakte hij gefrustreerd; zozeer zelfs dat hij een systeem bedacht om de melodie toch nog te vinden (de Voetenbank) en daarop promoveerde. De Voetenbank vormde de basis van de Nederlandse Liederenbank, sinds 2007 via het internet voor een breed publiek toegankelijk.

Grijp is zelf hartstochtelijk gebruiker van de Liederenbank, waarmee hij als artistiek leider van Camerata Trajectina programma's voorbereidde over Willem van Oranje, P.C. Hooft, Bredero, Jan Steen, Frans Hals, de VOC, het Antwerps Liedboek, Doopsgezinden, Remonstranten, Calvijn, de Vrede van Utrecht en nog veel meer – vaak in opdracht van herdenkingscomité's. In 40 jaar maakte Camerata meer dan duizend opnames, die sedert 2014 beluisterbaar zijn opgenomen in de liederenbank. Tientallen cd's zijn nog te bestellen via de website van het ensemble.

 

Camerata Trajectina aan boord van de Batavia. V.l.n.r. Erik Beijer, Saskia Coolen, Nico van der Meel, Hieke Meppelink en Louis Peter Grijp.