Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HsDHNMI 4G92

titel:                             [Hollandsche Dansen]
jaar: [1853?]
druk/uitgave:
muziek: met muzieknotatie (eenstemmig)
aantal liederen: 41
44 beschreven in de Liederenbank, waarvan 44 met muzieknotatie
dat de Nederlandse Liederenbank meer beschrijvingen telt dan het opgegeven aantal liederen in de bron kan verschillende oorzaken hebben: twijfelgevallen werden opgenomen, liederen in meerdere talen of liederen vermeld binnen andere liederen werden apart beschreven, het opgegeven aantal liederen betrof alleen de Nederlandstalige, etc.
type: handschrift. instrumentale bron. speelmuziek. Dit handschrift bevat onder andere dans- en operamelodieën. De meeste melodieën zijn tot op heden niet herkend als afkomstig uit andere bronnen. De melodieën zijn eenstemmig, op een enkele dubbelgreep na. Het is onbekend voor welk muziekinstrument deze bron is bedoeld omdat er geen specifieke instrumentaanduidingen zijn, behalve bij lied 28 (Ai Coco) dat uit 2 versies bestaat, de 2e met opschrift "TZelfde voor de Viool". De omvang van de melodieën is d'-d'''. Bij een dubbelgreep komt de noot g (klein oktaaf) voor. De melodieën zijn geschikt voor viool, maar ook voor andere melodie-instrumenten zoals (dwars-)fluit en hobo. Het handschrift is waarschijnlijk door één hand geschreven.
literatuur: Repertorium Vlam, V6
gebruikt ex.: Den Haag NMI: 4 G 92
beschikbaar: scan (speelmuziek.nederlandsmuziekinstituut.nl)
commentaar: Op de laatste pagina staat genoteerd Zaterdag 2 Julij 1853 (?).
Bezittersnotitie voorin: Hollandsche Dansen behoorende aan W. de Bruijne.
Lied 30 (Air-Uit de drie Fanchons) geeft een indicatie voor een datering. Het stuk, vertaald uit het Frans, is in Nederland voor het eerst opgevoerd in 1805.

 
beschreven liederen uit deze bron (44)