Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HsDHNMI 21K16

auteurs:
Bolhuis, Michiel van (samensteller)
Bolhuis, Jan van (samensteller)
titel:                             Verzameling van dansen, marsen en volkswijzen, gezet voor de viool / [handschrift Bolhuis]
jaar: 1738
druk/uitgave:
materiaal: papier 135 blad(-en) hoogte 96 x breedte 198 mm
muziek: met muzieknotatie (eenstemmig)
aantal liederen: 277
279 beschreven in de Liederenbank, waarvan 279 met muzieknotatie
dat de Nederlandse Liederenbank meer beschrijvingen telt dan het opgegeven aantal liederen in de bron kan verschillende oorzaken hebben: twijfelgevallen werden opgenomen, liederen in meerdere talen of liederen vermeld binnen andere liederen werden apart beschreven, het opgegeven aantal liederen betrof alleen de Nederlandstalige, etc.
type: handschrift. instrumentale bron. speelmuziek. Dit boek bevat eenstemmige instrumentale muziek, waaronder stukken voor viool. Deze zijn te herkennen aan de ligging tot lage G en enkele dubbelgrepen.
literatuur: Feenstra 2007, 208-213 / Repertorium Vlam, II2
gebruikt ex.: Den Haag NMI: 21 K 16
beschikbaar: scan (speelmuziek.nederlandsmuziekinstituut.nl)
exemplaren (1):
Den Haag NMI: 21 K 16
commentaar: Op de schutbladen van dit muziekboek zijn twee namen te lezen met daarbij een datum. Op een eerste staat 'Jan van Bolhuis 1773', en op de volgende staat 'M. van Bolhuis 1738'. Het gaat hier om Jan van Bolhuis (1749-1803) en zijn vader Michiel van Bolhuis (1713-1764). Michiel van Bolhuis was een welgesteld advocaat in Groningen. Zijn zoon Jan was rechter in dezelfde stad. Van Michiel van Bolhuis is uit de inventaris van een veiling bekend dat hij een grote verzameling muziekinstrumenten en gedrukte en handgeschreven muziekboeken bezat.

 
beschreven liederen uit deze bron (279)