Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HsDHKB 133K55

titel:                             Recueil de chansons de la cour de Louis XIV, avec les airs notés et la clef des noms propres
jaar: [1700 na]
druk/uitgave:
muziek: met muzieknotatie (meerstemmig)
aantal liederen: 39
39 beschreven in de Liederenbank, waarvan 18 met muzieknotatie
type: handschrift. liedboek. Bevat voornamelijk spotliederen op Lodewijk XIV en diens entourage. Enkele daarvan zijn potpourri's van bestaande coupletten uit de 17e eeuw aangevuld met latere coupletten, van de auteur / samensteller zelf.
exemplaren (1):
Den Haag KB: 133 K 55
commentaar: Datering KB: [17de of 18de eeuw]. Veel liederen hebben betrekking op gebeurtenissen uit de periode 1650-1714, maar kennelijk zijn ze later opgetekend en soms zijn aan bestaande liederen contemporaine coupletten toegevoegd. Lied 9 gaat over La Faye die in 1730 is benoemd aan de Academie Française. Het laatste lied is een reactie op een gebeurtenis die in maart 1734 plaatsvond. Het handschrift is in één hand geschreven, maar mogelijk over een langere periode ingevuld.
Alle liederen zijn Franstalig, soms met muzieknotatie, waarbij de tekst niet direct onder de noten is geplaatst. In de marges staan aanvullingen op de tekst over personages, gebeurtenissen, data, door de auteur of samensteller.

 
beschreven liederen uit deze bron (39)