Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

NiMarsVenStr16xx

titel:                             De Nieuwe Mars en Venus-strijt, Voor-gevallen tusschen een Franssen Herder, En een Utrechtse Herderin. Samen-gestelt door verscheyde Poëten, over [d]e Vryagien die de Franssen van tijdt tot tijdt in dese Nederlanden gepleeght hebben. [Da]er is oock noch by-gevoeght eenige Nieuwe Oorloghs-deuntjes, soo van Veldt- als Zee-slagen. [All]es op de nieuwste Voysen, en noyt voor desen meer gedrukt
jaar: [1675+]
druk/uitgave:
Amsterdam: Groot, M. de
muziek: zonder muzieknotatie
aantal liederen: 57
57 beschreven in de Liederenbank
type: druk. liedboek.
Scheurleer: 2792 (p. 178-2)
STCN/STCV: deze titel in de STCN of STCV (data.cerl.org)
beschikbaar: scan (books.google.nl)
scan (books.google.nl)
exemplaren (2):
Amsterdam UB: KL 94-48 (ttlp. incompl.)
Leiden UB: 1160 K 28 (ttlp ontbr.)
commentaar: Bij een van de exemplaren (UBA) is de titelpagina ncompleet, bij het andere exemplaar ontbreekt hij in het geheel. Beschrijving titel o.b.v. de scan (die mogelijk nog incompleter is dan het origineel) op Google Books van ex. UBA in combinatie met drukgegevens in de STCN en Scheurleer. Er bestaat mogelijk nog een exemplaar of een andere editie; in de catalogus van Gent UB zonder plaats, jaar en naam van drukker.
Datering: dit liedboek bevat enkele liederen over de slag bij Sasbach [Salzbach] en de dood van Turenne op 27-28 juli 1675 en op p89 een gedichtje over (de aanloop naar) de slag bij Konzer Brücke (Consaarbrück) op 11 augustus 1675. Datering o.b.v. STCN; de daar opgegeven actieve jaren van de uitgever zijn : 1656-1681, 1685 (geraadpleegd 12-05-2022).

 
beschreven liederen uit deze bron (57)