Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

image

Wat zit er in de Nederlandse Liederenbank?

De Nederlandse Liederenbank omvat bijna 170.000 Nederlandse liederen (stand: juni 2014). In beginsel gaat het om Nederlandstalige liederen, zowel uit Nederland als Vlaanderen. Er zijn ook wel liederen in andere talen opgenomen, bijvoorbeeld in het Frans, Duits of het Latijn, als die in de Nederlanden zijn gezongen.
De liederenbank bestrijkt een periode van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het soort liederen en de dekkingsgraad verschilt per collectie en repertoire. Percentueel zijn uit de middeleeuwen de meeste liederen opgenomen. Het percentage neemt geleidelijk af tot aan het heden. Uit de twintigste eeuw zijn vooral liederen uit volksliedbundels en veldwerkopnamen opgenomen. Het gaat daarbij wel om vele duizenden liederen. Van hedendaagse populaire muziek zijn vooral verwijzingen naar tracks op cd's opgenomen.

De Nederlandse liederenbank is in fasen ontstaan waarin steeds een bepaalde collectie of repertoire werd ontsloten. De meeste collecties bevinden zich op het Meertens Instituut, maar ook zijn enkele andere collecties ontsloten.