Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


NIEUWSARCHIEF LIEDERENBANK

Louis Peter Grijp Fonds bij Concertgebouw

03-07-2020
Het Concertgebouw te Amsterdam beschikt sinds kort over een nieuw fonds om de uitvoering van het Nederlandse lied te stimuleren. Het fonds is vernoemd naar Louis Peter Grijp (1954-2016), de pionier van het onderzoek naar de geschiedenis van het Nederlandse lied en oprichter van de Nederlandse Liederenbank. Grijp werkte tussen 1990 en 2016 als liedonderzoeker aan het Meertens Instituut en was hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Het Louis Peter Grijp Fonds is in het leven geroepen door Jos Swiers, verzamelaar van Nederlandse liederen. Zijn collectie van ruim 4000 liedbladen, liedboekjes en gelegenheidsdichten uit met name de negentiende en twintigste eeuw heeft hij als schenking aangeboden aan de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) van Universiteit Leiden.

meer (op meertens.knaw.nl)...

PROMOTIE: Sven Molenaar

04-09-2019
Sven Molenaar verdedigt op 11 september 2019 aan de Universiteit Antwerpen zijn proefschrift met de titel "Als rechte Libertinen": Het verzamelhandschrift Het Mengelmoes als getuigenis van een alternatieve literaire kring in Antwerpen aan het einde van de zeventiende eeuw. Promotor is Hubert Meeus.
Molenaar onderzocht het Antwerpse verzamelhandschrift Het Mengelmoes, dat werd voltooid in 1696. Het Mengelmoes bevat teksten die de censor nooit zou hebben goedgekeurd voor publicatie en biedt dus inzicht in de onofficiële literatuur en cultuur in de laat-zeventiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden. Vele van de teksten in het verzamelhandschrift zijn liederen. Uit het onderzoek naar de wijsaanduidingen boven die liederen op basis van de Nederlandse Liederenbank, bleek dat Het Mengelmoes wel is geschreven door één persoon, maar dat deze zijn verzamelhandschrift niet vervaardigde louter voor zijn eigen gebruik. Het Mengelmoes circuleerde in een alternatieve literaire kring van welgestelde inwoners van Antwerpen.

de liederen uit Het Mengelmoes in de Nederlandse Liederenbank ...

Vierde Louis Peter Grijp-lezing door Thomas Delpeut

17-04-2019
De vierde Louis Peter Grijp-lezing: Belangwekkend tot het einde? Concertprogrammering en luistercultuur in het negentiende-eeuwse muziekleven wordt op 10 mei 2019 uitgesproken door Thomas Delpeut.

Het programmeren van een concert is niet alleen een complexe muzikale, maar ook altijd een sociale aangelegenheid. Dikwijls botsen idealistische ambities van concertorganisatoren en muziekcritici met commerciële belangen en met uiteenlopende verwachtingen van een divers luisterpubliek. In deze lezing bespreekt Thomas Delpeut strategieën van programmeurs in het negentiende-eeuwse Nederlandse muziekleven om het gedrag van concertbezoekers te beïnvloeden en deze aandachtig, esthetisch geïnformeerd te leren luisteren. De repertoirekeuzes, de opbouw van de programma’s, de stilistische afstemming van de uitgevoerde muziek en het programmablaadje zelf: alle waren middelen om luisterervaringen te reguleren. Het zal blijken dat de ontwikkeling van de ‘klassieke’ muziekcultuur niet is te begrijpen zonder deze achterliggende processen te doorgronden. De lezing zal eindigen met een reflectie op mogelijke inzichten die we hieraan kunnen ontlenen voor hedendaagse historiserende uitvoeringspraktijken en voor toekomstige uitdagingen van onze concertcultuur.

De Louis Peter Grijp-lezing wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden lied-onderzoeker Louis Grijp; de lezing wordt jaarlijks op of omtrent 10 mei uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied.
meer (op meertens.knaw.nl)...

Derde Louis Peter Grijp-lezing door Frank Willaert

09-05-2018
De derde Louis Peter Grijp-lezing: Liederen in Lotharingen. Een nog niet geschreven hoofdstuk in de geschiedenis van het middeleeuwse minnelied wordt op 9 mei 2018 uitgesproken door mediëvist Frank Willaert.

Hoewel de minnezang gewoonlijk in het kader van nationaal opgezette filologieën behandeld wordt, heeft de literatuurgeschiedenis, maar ook de muziekgeschiedenis, er veel bij te winnen om de hoofse minnelyriek in het oude Lotharingen, dat is in het gebied tussen de Noordzee en de Vogezen en tussen de Schelde en de Rijn, als één samenhangend geheel te bestuderen. Het minnelied vertoonde er specifieke kenmerken, absorbeerde liedmodes van elders op een heel eigen wijze, en had zelf een ingrijpende invloed op de Franse en Duitse lyriek van de late middeleeuwen. Ook thema’s als oraliteit en schriftelijkheid, dans- en blaasmuziek, en “de vrouwelijke stem” zullen in het betoog worden betrokken.

De Louis Peter Grijp-lezing wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden lied-onderzoeker Louis Grijp; de lezing wordt jaarlijks op of omtrent 10 mei uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied.
meer (op meertens.knaw.nl)...

PROMOTIE: Berit Janssen

09-02-2018
Berit Janssen verdedigt op 9 februari aan de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift met de titel 'Retained or Lost in Transmission? Analyzing and Predicting Stability of Dutch Folk Songs'. Ze onderzocht de variatie van melodieën van Nederlandse (volks-)liederen met computationele methoden: welke delen van een melodie veranderen in de mondelinge overlevering en welke blijven stabiel?
Hiervoor maakte ze gebruik van opnames uit de collectie Onder de Groene Linde, in de twintigste eeuw gemaakt door Ate Doornbosch e.a. en toegankelijk via de Liederenbank. Het grootste deel van deze collectie maakt ook onderdeel uit van de Meertens Tune Collections (MTC), een set collecties met muzikale data gemaakt voor onderzoeksdoeleinden voor musicologen of onderzoekers die werken met Music Information Retrieval-technieken. Janssen droeg ook bij aan de annotaties in een van die collecties. Hiermee leverde ze een belangrijk bijdrage aan het Tunes & Tales project op het Meertens Instituut.
meer (op meertens.knaw.nl)...

PROMOTIE: Marieke Lefeber

22-09-2017
Op woensdag 4 oktober promoveert Marieke Lefeber aan de Universiteit Utrecht op haar dissertatie over bellenspeelklokken in de achttiende eeuw, met de titel Zet hem op een ton. Repertoire op bellenspeelklokken in het achttiende-eeuwse Nederland. Het was allesbehalve goedkoop om een bellenspeelklok aan te schaffen en het waren dus welgestelde families die er een bezaten. De deuntjes op deze klokken komen we ook tegen in drukwerken of handschriften waaruit gemusiceerd kon worden en ook komen veel van de liedteksten die horen bij de klokmelodieën voor in liedboeken. Opmerkelijk is dat veel liedjes over onderwerpen gaan die je in deftige huiskamers niet zou verwachten. Daarmee biedt dit proefschrift een nieuwe kijk op het gebruik van liedrepertoires in Nederland in de achttiende eeuw.
Naar aanleiding van dit proefschrift loopt in Museum Speelklok te Utrecht, waar Lefeber conservator is, van 12 oktober 2017 t/m 8 april 2018 een tentoonstelling over een deel van dit repertoire: vieze liedjes op deftige speelklokken.
meer (op uu.nl)...

Nu online: Tweede Louis Peter Grijp-lezing door Geert Buelens

07-07-2017
Nu online: de  tweede Louis Peter Grijp-lezing, die op 10 mei 2017 werd uitgesproken door Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan Universiteit Utrecht, dichter en essayist, onder de titel:

De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde.

Toen Wannes Van de Velde (1937-2008) overleed, noemde The Independent hem even belangrijk voor het Vlaamse lied als zijn landgenoot Jacques Brel was voor het Franse. Dat was geen overdreven lof voor de zelfverklaarde Antwerpse "liekeszanger", al was het maar de halve waarheid. Van de Velde schreef inderdaad een aantal liedjes die klassiek zijn geworden, maar voorts geldt hij als de belangrijkste schakel tussen de orale liedtraditie die soms eeuwen teruggaat en de moderne wereld van de folkrevival en de singer-songwriters uit de jaren zestig.

De Louis Peter Grijp-lezing wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden lied-onderzoeker Louis Grijp; de lezing wordt jaarlijks op of omtrent 10 mei uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied.
bekijk de opname...

PROMOTIE: Cécile de Morrée

08-05-2017
Op vrijdag 12 mei promoveert Cécile de Morrée aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar laatmiddeleeuwse verzamelingen van religieuze liederen. De Morrée beschrijft in haar proefschrift hoe de middeleeuwse makers van handschriften met devote liederen hun materiaal indeelden volgens een systeem dat niet alleen was gebaseerd op de liturgische kalender, maar ook op ook kosmische en sociale jaarcycli. Religieuze en wereldlijke feesten waren in de laatmiddeleeuwse beleving met elkaar versmolten en de grens tussen het religieuze en het profane was dan ook minder scherp dan tot nu toe werd aangenomen, aldus De Morrée. De titel van haar proefschrift is: Voor de tijd van het jaar. Vervaardiging, organisatie en gebruikscontext van Middelnederlandse devote liedverzamelingen (ca.1470-1588).
meer (op uu.nl) ...

10 mei 2017: tweede Louis Peter Grijp-lezing door Geert Buelens

27-04-2017
Op 10 mei wordt de tweede Louis Peter Grijp-lezing uitgesproken door Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan Universiteit Utrecht, dichter en essayist, onder de titel:

De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde

De lezing vindt plaats op 10 mei 2017 om 13:00 uur in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Toegang is gratis; gelieve u aan te melden door een mail te sturen naar de afdeling communicatie van het Meertens Instituut.
meer...

Louis Grijp overleden

14-01-2016
Op 9 januari overleed de oprichter en grote inspirator van de Nederlandse Liederenbank, Louis Peter Grijp (1954-2016). De medewerkers van de Liederenbank gedenken in hem een bevlogen onderzoeker, die met ongebreidelde werklust en passie voor het lied en 'zijn bank' een vloedgolf aan nieuwe plannen, uitbreidingen en correcties over ons heenstortte, en een dierbare baas en collega. Wij kunnen ons een Liederenbank zonder Louis nauwelijks voorstellen; we zullen hem vreselijk missen.

Namens de Liederenbankmedewerkers

Martine de Bruin
Ellen van der Grijn

In memoriam

Melodiezoeken in de Liederenbank

25-11-2015
Sinds enkele jaren wordt in de Liederenbank aan 'melodiezoeken' gedaan, waarbij melodieën automatisch met elkaar worden vergeleken. Hierbij wordt dus geen gebruik gemaakt van de titel van liederen of instrumentale melodieën, maar alleen van muzieknoten. Hiermee kunnen ook melodievarianten die onder andere naam zijn overgeleverd bij elkaar gevonden worden. Er wordt gezocht in het corpus gedigitaliseerde melodieën van de Liederenbank. Dit zijn de melodieën waarvan in de resultaatlijst een eerste regel muzieknotatie zichtbaar is, zoals bij deze voorbeelden. Daarvan zijn er in november 2015 enkele duizenden extra beschikbaar gekomen. In totaal zijn het er nu ruim 16.000 en onze vrijwilligers, stagiairs en medewerkers voegen nog vrijwel dagelijks nieuwe toe. Tot 25 november 2015 zat het melodiezoeken op een moeilijk vindbare plaats in de Liederenbank; vanaf deze dag kan elke bezoeker er gebruik van maken. Van belang is wel dat voor het bepalen van de relevantie van het zoekresultaat een behoorlijke muzikale kennis nodig is.
uitleg...

30 november: oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk via de Liederenbank

04-11-2014
De Nederlandse Liederenbank is nauw verbonden met het ensemble voor oude muziek Camerata Trajectina (1974), dat gespecialiseerd is in oude Nederlandse liederen. Camerata Trajectina viert dit jaar haar 40-jarig jubileum en geeft op 30 november een feestelijk jubileumconcert in de Utrechtse Geertekerk. Tijdens het concert wordt het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala gepresenteerd. Op diezelfde dag maken we via de Liederenbank het gehele muzikale oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk, gekoppeld aan de tekstuele en muzikale bronnen. Daar kan men dan ook de muziek beluisteren van oude lp's en uitverkochte cd's, en in veel gevallen die zelfs aanschaffen. In totaal gaat het om ongeveer 1000 opnames van 50 CD's, LP's en collecties.
Meer informatie over het concert en het boek op de website van Camerata Trajectina.
In september 2015 werd ook de nieuwste CD van Camerata Trajectina, Dowland in Holland, toegevoegd.
meer...


Liederenbank wint Nederlandse Dataprijs voor Humaniora en Sociale Wetenschappen 2014

25-09-2014
De Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut is de winnaar van de Nederlandse Dataprijs voor humaniora en sociale wetenschappen 2014. Deze prijs geeft waardering aan onderzoekers die data bij elkaar brengen, documenteren en toegankelijk maken voor anderen. Er worden tweejaarlijks twee prijzen uitgereikt, een voor de humaniora en sociale wetenschappen en een voor de exacte en technische wetenschappen. De winnaar werd op 24 september bekendgemaakt. De Dataprijs bestaat uit een bedrag van 7.500 euro om de dataset toegankelijk(er) te maken, een beeld en een diner voor de betrokken onderzoekers. De prijs wordt mogelijk gemaakt door DANS en 3TU.Datacentrum.

Liederenbank genomineerd voor Nederlandse Dataprijs 2014

12-09-2014
De Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut is een van de drie genomineerden voor de Nederlandse Dataprijs voor humaniora en sociale wetenschappen. Deze prijs geeft waardering aan onderzoekers die data bij elkaar brengen, documenteren en toegankelijk maken voor anderen. Er worden tweejaarlijks twee prijzen uitgereikt, een voor de humaniora en sociale wetenschappen en een voor de exacte en technische wetenschappen. De winnaar wordt op 24 september a.s. bekendgemaakt. De Dataprijs bestaat uit een bedrag van 7.500 euro om de dataset toegankelijk(er) te maken, een beeld en een diner voor de betrokken onderzoekers. De prijs wordt mogelijk gemaakt door DANS en 3TU.Datacentrum.

Verschenen: 'Vieze Liedjes uit de 17e en 18e eeuw' door Annemieke Houben (ed.)

12-09-2014
Op 7 september 2014 verscheen de bundel Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw met de leukste, grappigste en spannendste erotisch getinte liedjes uit de periode 1600-1820. Het bevat teksten over orale seks, impotentie, homoseksualiteit, seks in het vrije veld, voyeurisme, de huwelijksnacht, ontmaagding, vrolijke hoeren, geslachtsziekten of schaamhaarcoiffures.
Historisch letterkundige en ex-Liederenbankmedewerker Annemieke Houben herspelde de teksten, voorzag ze van een toegankelijke uitleg en verluchtigde ze met afbeeldingen.

Resultaten Dutch Songs On Line opgeleverd

16-06-2014
Bij de oplevering van Dutch Songs On Line op 19 juni 2014 zijn om precies te zijn 53.351 gedigitaliseerde liedteksten on line gekomen, bereikbaar via DBNL en Liederenbank. In de Liederenbank stelt het symbool een verwijzing naar de DBNL voor, die de betreffende liedtekst of -bron zichtbaar maakt. DBNL is er bovenaan rechts van de pagina een link "Nederlandse Liederenbank".  Parallel daarmee zijn er 900 liedboeken in gescande vorm beschikbaar gesteld.  Onder "Grasduinen" is er een overzicht van ca. 250 liedgenres bijgekomen en een literaire canon van het Nederlandse lied. Onder "Over" wordt nu de ontstaans- en voorgeschiedenis van de Nederlandse Liederenbank gegeven, te beginnen met een overzicht van de invoerprojecten. 

Dutch Songs On Line: 50.000 liederen beschikbaar op het internet

11-06-2014
Op 19 juni 2014 presenteren we het resultaat van vijf jaar werken aan Dutch Songs On Line: 50.000 liedteksten komen dan op het internet beschikbaar via de liederenbank en de site van de DBNL. Tussen beide sites zijn links aangebracht, zodat per lied een maximum aan relevante gegevens beschikbaar komt: in de DBNL over melodieën en paralleloverleveringen, in de Liederenbank over auteurs, uitgevers en eerder verricht onderzoek. Ook komen scans van veel bronnen beschikbaar, onder meer beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek.
Het feestelijke programma omvat een demonstratie door Martine de Bruin, de officiële openingshandeling verricht door prof. dr Wiljan van den Akker (decaan van de Utrechtse faculteit Geesteswetenschappen) en prof. dr Lex Heerma van Voss (bestuurslid DBNL) en een optreden van Camerata Trajectina, getiteld "Acht kroonjuweeltjes", uitgezocht en toegelicht door Frits van Oostrom. Daarna is er een borrel.

De presentatie begint om 15:30 uur en vindt plaats in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. De toegang is gratis. Wel graag tevoren aanmelden via sanneke.van.der.ouw@meertens.knaw.nl.

Presentatie cd Het Maassluise Hoekertje van Camerata Trajectina

09-05-2014
Op 17 mei 2014 om 20:00 uur vindt in de Grote Kerk in Maasluis een presentatieconcert plaats van de cd Het Maassluise Hoekertje van Camerata Trajectina. Het concert staat in het teken van het 400-jarige bestaan van de stad Maassluis, dat in de Gouden Eeuw een explosieve groei beleefde dankzij de visserij. Dat vertaalde zich in welvaart, lokale trots en een groot aantal lokale liedboekjes, waaruit Camerata Trajectina een keuze maakte. Behalve lokale vissersliederen zullen ook geuzenliederen klinken, psalmzettingen van Sweelinck en een concertante versie van het zangspel De Triomferende Min van Carolus Hacquart.

Editie van het liederenhandschrift Berlijn 190

11-12-2013
Het liederenhandschrift dat in de Berlijnse Staatsbibliothek wordt bewaard onder signatuur Ms. germ. oct. 190 (kortweg Berlijn 190), is zonder twijfel een van de belangrijkste bronnen voor de studie van het laatmiddeleeuwse geestelijk lied in de Lage Landen. Niet alleen vanwege de grote omvang van de verzameling maar ook vanwege de vroege datering, circa 1480. Voor het eerst verschijnt er nu een complete editie van deze bron.

Op woensdag 11 december 2013 vindt in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad te Utrecht een colloquium plaats ter gelegenheid van de presentatie van de editie van het liederenhandschrift Berlijn 190. De Liederenbank biedt vanaf deze datum een scan van het handschrift.

Congres De zingende Nederlanden. Emoties, identiteit en actualiteit in de vroegmoderne liedcultuur

04-06-2013
Zaterdag 24 augustus 2013, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Sprekers zijn Jan Burgers, Michel Ceuterick, Louis Grijp, Donald Haks, Jos Houtsma, Ad Leerintveld, Olga van Marion, Hubert Meeus, Sven Molenaar, Johan Oosterman, Dieuwke van der Poel, Goran Proot, Rudolf Rasch, Sophie Reinders, Riet Schenkeveld, Els Stronks en Betsy Wormgoor. De Werkgroep De Zeventiende Eeuw organiseert het congres in de Koninklijke Bibliotheek tegen het decor van de Huygenstentoonstelling in de Haagse Grote Kerk, waar de dag zal worden afgesloten met een kort concert. Het definitieve programma staat binnenkort hier: http://www.zeventiende-eeuw.nl/congres.html

Inschrijvingskosten 25 euro, studenten 15 euro, leden van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw gratis. Inschrijven via m.dewilde2@uva.nl, eventueel inschrijfgeld overmaken op rekening 4739223 van Werkgroep De Zeventiende Eeuw o.v.v. 'Congres 2013'. Voor buitenlandse betalingen: IBAN: NL 39 ING B 000 4739223 en BIC: ING BNL 2A.
Voor leden van de Werkgroep is het congres gratis, en lid worden van de Werkgroep Zeventiende Eeuw kan tegelijk met het aanmelden van het congres voor 40 Euro (en 10 Euro voor studentleden).

Voortgang Dutch Songs on Line

03-06-2013
Het project Dutch Songs on Line is met een jaar verlengd tot mei 2014. Veel bronnen zijn inmiddels als gehele bundels beschikbaar gekomen, hetzij in de DBNL of als scans, te vinden in de bronbeschrijvingen van de Liederenbank. In het laatste jaar koppelen we de afzonderlijke teksten uit de DBNL aan de Liederenbank en maken we ze full text doorzoekbaar in een nieuwe interface.

Call for Papers Congres Werkgroep Zeventiende Eeuw

08-02-2013
Op zaterdag 24 augustus 2013 vindt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag een congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw plaats met de titel 'De zingende Nederlanden: actualiteit, identiteit en emotie in de vroegmoderne liedcultuur'. Lees verder in de Call for Papers.

Werkgroep studenten transcribeerde 750 melodieën

08-02-2013
Een werkgroep studenten muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht transcribeerde 750 melodieën uit de Hollandsche Schouwburg (1714-1721) en de Nieuwe Hollandsche Schouwburg (1751-1761) voor de Liederenbank.  De studenten ontdekten met behulp van zoekmachines dat veel van de melodieën uit het buitenland afkomstig waren, onder meer uit opera's van Lully, Campra, Handel en Hasse.

PROMOTIE: Jos Houtsma

17-12-2012
Op 18 december 2012 promoveert Jos Houtsma aan de Radboud Universiteit op het proefschrift De stem en de pen. Het Hs. Weimar Oct. 146 (het Zutphens Handschrift) en de veranderlijkheid van populaire liederen in de zestiende eeuw en later. Dit handschrift is onder de naam 'Zutphens Liedboek' beschreven in de Nederlandse Liederenbank.

Collectie veldwerkopnames Pol Heyns online

21-11-2012
Op vrijdag 16 november werd in Brussel de VRT-collectie van ruim 500 veldwerkopnamen door Pol Heyns online gezet in de Nederlandse Liederenbank. Tijdens een studiedag van Resonant over volksliederen als muzikaal erfgoed verrichtte de bekende Vlaamse volksliedkundige Wim Bosmans de opening onder het toeziend oog van Martine de Bruin en Louis Peter Grijp, medewerkers van het Meertens Instituut, die de Liederenbank aan het Vlaamse publiek presenteerden.
Radioman en mediapersoonlijkheid Pol Heyns nam in de jaren 1935-1939 liederen van bejaarde Vlaamse zangers op, zoals boer Louis van Mensel uit Herentals en speelman Louis Doms uit Achtel. Het zijn de oudste opnamen van Nederlandstalige liederen. Ze vormen een schitterende aanvulling op de opnamen uit het Nederlandse radioprogramma Onder de groene linde van Ate Doornbosch.

Conferentie “Identities, Intertextuality, and Performance of Song Culture, 1500-1800”

23-10-2012
21 wetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten spraken met elkaar over talrijke aspecten van de vroegmoderne zangcultuur tijdens een conferentie van 17-19 oktober 2012 in het Goethe Instituut te Amsterdam. De buitengewoon geanimeerde conferentie diende ter voorbereiding van een bundel in de serie Intersections. Interdisciplinary Studies in Early Modern Culture (Brill) en vond plaats in het kader van het project Dutch Songs On Line, waarin het Meertens Instituut, de Universiteit Utrecht en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren 100.000 liedteksten toevoegen aan de Nederlandse Liederenbank.

Dag van het Nederlandse lied op 15 mei 2012

27-03-2012
De vierde dag van het Nederlandse lied wordt op 15 mei 2012 gehouden in het Museum Speelklok (Utrecht). Tijdens deze dag werden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd van het NWO-project Dutch Songs On Line. Tevens worden er lezingen gehouden over het Nederlandse lied en de populaire muziek van de achttiende eeuw. Zie agenda.

Kruyskampprijs voor Hadewijch-uitgave

11-03-2012
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Kruyskampprijs toegekend ter bekroning van de editie van Hadewijchs liederen door Veerle Fraeters, Frank Willaert en Louis Peter Grijp. De uitreiking heeft plaats op 9 juni 2012 in Leiden.  

In 2009 publiceerde de Historische Uitgeverij (Groningen) Hadewijch. Liederen, uitgegeven, ingeleid, vertaald en toegelicht door Veerle Fraeters & Frank Willaert, met een reconstructie van de melodieën door Louis Peter Grijp. Het prachtig vormgegeven boek gaat vergezeld van vier cd's waarop alle 45 liederen van Hadewijch te horen zijn, hetzij gezongen of voorgedragen. De Kruyskampprijs wordt eens in de drie jaar toegekend voor de beste teksteditie. 

De Brabantse dichteres Hadewijch (13e eeuw) schreef haar mystieke liedteksten op melodieën die veelal afkomstig zijn van Franse trouvères. In de Liederenbank zijn verwijzingen naar de melodieën opgenomen.

PROMOTIE: Jeske van Dongen

08-12-2011
Op woensdag 7 december 2011 verdedigde Jeske van Dongen haar proefschrift met de titel Een devoot ende profitelijck boecxken. Terug naar de bron aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Promotoren waren prof. dr. J. Oosterman en prof. dr. Th. Mertens. In het proefschrift is de voorgeschiedenis van deze omvangrijke verzameling, gedrukt in Antwerpen in 1539, onderzocht. Het laat zien hoe de samensteller te werk ging en in welke mate hij de liederen redigeerde.

Jeske van Dongen werkte op het Meertens Instituut mee aan het Repertorium van het Nederlandse Lied tot 1600, dat is opgenomen in de Nederlandse Liederenbank. Zij is de derde invoerster van Liederenbank die is gepromoveerd, na Clara Strijbosch en Maartje De Wilde.

PROMOTIE: Maartje De Wilde

27-06-2011
Op dinsdag 28 juni 2011 om 15.00 uur promoveerde Maartje De Wilde aan de Universiteit Antwerpen op een dissertatie met de titel De lokroep van de nachtegaal; wereldlijke liedboeken uit de Zuidelijke Nederlanden (1628-1677). In haar proefschrift behandelt ze een twaalftal wereldlijke liedboeken uit het midden van de 17e eeuw, een bloeitijd van het genre in de Zuidelijke Nederlanden. Van deze liedboeken, van Jan Ysermans Triumphus Cupidinis uit 1628 tot Livinus van der Minnens Den eerelycken pluck-voghel uit 1677, beschrijft ze onder meer de drukgeschiedenis, literaire invloeden en (waar mogelijk) het gebruik. De liederen uit deze liedboekjes zijn door Maartje De Wilde gedurende de afgelopen jaren toegevoegd aan de Nederlandse Liederenbank, als onderdeel van de deelverzameling De Zuid-Nederlandse Liederenbank. Promotor is prof. dr. Hubert Meeus.

IN MEMORIAM: Ate Doornbosch (1926-2010)

30-07-2010
Op 23 juli 2010 is Ate Doornbosch op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Schiedam. Doornbosch verwierf nationale bekendheid met zijn radioprogramma Onder de groene linde (1957-1993). Het Meertens Instituut, waar Doornbosch vanaf 1966 werkzaam was, bewaart zijn collectie van 5000 veldopnamen van liederen uit de mondelinge overlevering. Doornbosch is donderdag 30 juli in besloten kring gecremeerd.
lees meer...


Dutch Songs On Line: subsidie voor 100.000 liedteksten

01-02-2009
NWO heeft in februari 2009 een subsidie van 775.000 euro toegekend voor het project Dutch Songs On Line, een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, de DBNL en het Meertens Instituut. In Dutch Songs On Line wordt tussen 2009 en 2013 een grote database ontwikkeld met 100.000 Nederlandstalige liedteksten uit de periode tot 1900.
lees meer...