Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank


PROJECT
naar overzicht van onderzoeksprojecten rondom de Liederenbank

WITCHCRAFT (Plus)

WITCHCRAFT staat voor What Is Topical in Cultural Heritage: Content-based Retrieval Among Folksong Tunes. "Content-based retrieval" is in dit verband het zoeken van melodieën op muzikale inhoud (noten of geluid) in plaats van op metadata zoals titels en beginregels. Doel van het project was het bouwen en evalueren van een melodieënzoekmachine die bestand is tegen de muzikale variatie, eigen aan de mondelinge overlevering: ook als een melodie een beetje afwijkt moet hij kunnen worden teruggevonden. De techniek daarvoor behoort tot de subdiscipline Music Information Retrieval (MIR). Als eerste testcorpus dienden de veldwerkopnames van Onder de groene linde. Het project werd gefinancierd vanuit het programma CATCH van NWO. De projectleiding lag bij de Universiteit Utrecht (afdeling Informatica), maar het onderzoek werd uitgevoerd op het Meertens Instituut, dat als 'erfgoedinstituut' functioneerde.

            Het project resulteerde in een groot aantal artikelen op het gebied van MIR en in een ontwerp en een proefversie van de vurig gewenste melodieënzoekmachine. Peter van Kranenburg beschreef het algoritme in zijn proefschrift A Computational Approach to Content-Based Retrieval of Folk Song Melodies (Utrecht 2010).

 

  

Medewerkers (2006-2010):

Dr Frans Wiering (UU, projectleider en co-promotor)
Prof. dr Remco Veltkamp (UU, medeprojectleider en promotor)
Prof. dr Louis Grijp (Meertens Instituut, medeprojectleider, promotor)
Dr Anja Volk (postdoc)
Dr Jörg Garbers (wetenschappelijk programmeur)
Drs ir Peter van Kranenburg (AIO)

 

 

De samenstelling van het proefcorpus om de melodieënzoekmachine mee te ontwikkelen verliep voorspoedig mede dankzij de inzet van studenten Muziekwetenschap in werkcolleges. Zij gebruikten voor de invoer de speciaal ontwikkelde WitchcraftEditor. Hun werk werd voortgezet door documentalisten in de projecten Dutch Folksongs as Musical Content en Speelmuziek. Dat leverde duizenden gecodeerde melodieën op, die werden opgenomen in de Nederlandse Liederenbank. Voor MIR-wetenschappers zijn ze ook beschikbaar in Meertens Tune Collections.

Het in WITCHCRAFT ontwikkelde prototype wordt verder ontwikkeld tot een robuuste softwaremodule die in de Liederenbank kan worden gemonteerd tijdens het vervolgproject WITCHCRAFT-Plus.

 

Het logo van WITCHCRAFT: rommelpot met heksenbezem

 

V.l.n.r. Frans Wiering, Remco Veltkamp, Louis Grijp, Anja Volk, Jörg Garbers, Peter van Kranenburg.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----