Home     Content     Browsing     Search Tips     FAQs     Progress     Disclaimer     Meertens Institute         dutch

Dutch Song Database

        - stanza search
        - melody search by keyboard        
  
sort by


source:

HsDHNMI 4N42

title:                             [Viool handschrift]
year: [1800 na]
druk/uitgave:
music: with musical notation (eenstemmig)
number of songs: 99
108 entered in the Dutch Song Database, of which 108 with musical notation
there are more entries in the Dutch Songs Database than there are songs in this source. There are multiple possible causes for this: doubtfull songs were entered after all, a text in different languages was entered per language, songs sung within a song were entered seperately, the song count concerned only Dutch songs, etc.
type: manuscript. instrumentale bron. speelmuziek. Alle 99 melodieën in dit handschrift hebben een tempoaanduiding, die als wijsaanduiding in de Nederlandse liederenbank is opgenomen bij gebrek aan titel en/of wijs. Twee of drie melodieën hebben wel een titel, maar het is onduidelijk wie deze boven de melodie heeft geschreven. De lengte van de melodieën varieert van twee regels tot soms wel tien pagina's. De korte melodieën staan ongeveer halverwege de bron. Vanaf de tweede melodie in de bron zijn er 24 divertimenti gescheven. De eerste twaalf divertimenti hebben twee delen, de laatste twaalf drie delen. De Divertimenti 13 - 24 komen in de juiste volgorde overeen met de divertimenti van Friedrich Schwindl "12 Divertimenti für Anfänger" voor 2 violen, opus 4 (ca. 1775). Aan het einde van het handschrift staan drie lange duetten, met ieder twee of drie delen. Deze komen uit de "Sei duetti per due violini" opus 19 van Pleyel (1789). Alleen de eerste stem (violino primo) is weergegeven. De bron is voor viool geschreven, maar kan ook (met eventueel kleine aanpassingen) door andere melodieinstrumenten worden gespeeld. De laatste "oefenpagina's" zijn niet opgenomen in de liederenbank.
literature: Repertorium Vlam
available: scan (speelmuziek.nederlandsmuziekinstituut.nl)
copies (1):
Den Haag NMI: 4 N 42
comment: Dit handschrift is afkomstig uit de collectie van C.C. Vlam, maar niet opgenomen in zijn Repertorium. De melodieën in dit handschrift zijn langer dan in de andere bronnen van de collectie C.C. Vlam. De melodieën komen o.m. uit het oeuvre van Pleyel en Schwindl. Het handschrift is netjes en duidelijk in een hand geschreven, met uitzondering van de laatste paar (ongeveer tien) pagina's, die gebruikt lijken te zijn als oefenblaadjes van een beginnende speler.

 
songs in this source (108)